22 ماده غذایی برای تقویت شیر مادر

به گزارش وبلاگ تاج، خبرنگاران | سرویس مادر و کودک - شیردهی برای مادر و نوزاد مزایای بسیاری در پی دارد. بیشتر مادران شیر کافی برای تغذیه نوزاد فراوری می نمایند، اما در بعضی موارد شیر مادر کم و ناکافی است و موجب کاهش وزن گیری و تاخیر در رشد نوزاد می شود. در حالت ایده آل، روزانه در هر دو پستان یک لیتر شیر فراوری می شود. اگر نوزاد کمتر از 6 ماه سن داشته باشد، شیر فراوریی روزانه بین 750 تا 1050 میلی لیتر خواهد بود. آگاهی از انواع ماده غذایی برای تقویت شیر مادر می تواند موجب تضمین رشد همه جانبه نوزاد شود.

22 ماده غذایی برای تقویت شیر مادر

روش های تقویت شیر مادر

به کار بستن توصیه های زیر موجب تقویت و فراوری بیشتر شیر مادر می گردد.

  • بدن خود را در طول روز هیدراته نگاه دارید. روزانه بیش از 8 لیوان آب بنوشید، زیرا 85% شیر مادر را آب تشکیل داده است.
  • نوزاد را با یک پستان شیر بدهید و پس از خالی شدن، با پستان دیگر شیر بدهید.
  • از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل خودداری کنید. زیرا سیگار کشیدن در دوران شیردهی موجب کاهش شیر مادر می شوند.
  • به طور متناوب به کودک شیر بدهید. فراوری شیر بر پابه نظام عرضه و تقاضاست، هر چه بیشتر شیر بدهید، شیر بیشتری فراوری می گردد.
  • رژیم غذایی دوران شیردهی بایستی مغذی و دارای کالری بالایی باشد.
  • شرایط شیردهی مناسب خود و کودکتان را پیدا کنید و شیوه پستان به دهان دریافت نوزاد را آنالیز کنید.
  • از مصرف نوشیدنی ها و مواد غذایی کافئین دار اجتناب کنید.
  • به میزان کافی استراحت کنید.
  • سینه بند راحت و مناسب شیردهی بپوشید. پوشیدن لباس های تنگ موجب کاهش فراوری شیر می گردد.
  • ماساژ پستان ها را نباید فراموش کنید. ماساژ دادن موجب افزایش میزان شیر نمی گردد، اما به بهبود جریان شیر یاری می نماید.

22 ماده غذایی برای تقویت شیر مادر

افزودن بعضی مواد به رژیم غذایی روزانه، موجب تقویت شیر مادر می گردد. این مواد عبارتند از:

1. جو دوسر

جو دوسر (اوتمیل oatmeal) یک صبحانه محبوب در سراسر دنیا است. خوردن اوتمیل یاری شایانی به افزایش شیر مادر می نماید. این ماده غذایی سرشار از آهن است. از آنجایی که کمبود آهن در مادران شیرده موجب کاهش فراوری شیر می گردد، مصرف مواد غذایی دارای آهن برای فراوری شیر بیشتر توصیه می گردد.

از سویی دیگر اوتمیل یک غذای آسان و بی دردسر برای مادران شیرده است. تهیه آن موقع اندکی می برد و فرصتی برای استراحت بیشتر در اختیار آن ها قرار می دهد. استراحت بیشتر نیز به نوبه خود منجر به فراوری شیر بیشتر می گردد.

اگر به دنبال دستور تهیه این صبحانه لذیذ هستید، مطلب طرز تهیه 8 نوع اوتمیل صبحانه ای مغذی و لذیذ را از دست ندهید.

2. زنجبیل

مصرف زنجبیل مزایای بسیاری دارد که یکی از آن ها افزایش شیر مادر است. پژوهش ها نشان داده اند که مصرف زنجبیل تازه برای مادران شیرده ایمن است، اما اگر سابقه حساسیت به زنجبیل دارید، بهتر است پیش از مصرف آن، نظر پزشک را جویا شوید. می توانید ریشه تازه زنجبیل را در آب جوش دم کنید و به عنوان یک دمنوش گیاهی مصرف کنید.

بیشتر بخوانید: مصرف زنجبیل در دوران شیردهی چه فواید و عوارضی دارد؟

3. زردچوبه

زردچوبه دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی است که به عنوان ماده ضدعفونی نماینده زخم ها در قدیم مورد استفاده قرار می گرفته است.

انسداد کانال های شیری موجب تورم و التهاب پستان ها می گردد و از ادامه شیردهی جلوگیری می نماید. افزودن زردچوبه به غذای مادران شیرده موجب کاهش التهاب پستان ها می گردد. بدین ترتیب مادران می توانند برای مدت طولانی تری به نوزادان خود شیر بدهند.

4. ریحان بنفش

ریحان بنفش نیز یک ماده غذایی برای تقویت شیر مادر محسوب می گردد. ریحان موجب آرامش بخشی و جریان یافتن شیر مادر می گردد. همچنین ریحان بنفش سرشار از آهن، نیاسین، تیامین و کاروتن است که موجب حفظ سلامت مادر و کودک می گردد.

می توانید برگ های ریحان را خرد نموده و در آب جوش به مدت چند دقیقه دم کنید. همچنین برای شیرین شدن آن می توانید از عسل بهره ببرید. دمنوش ریحان را یک بار در روز بنوشید تا از منافع آن بهره مند شوید.

5. سیر

سیر در پخت بسیاری از غذا ها مورد استفاده قرار می گیرد. اما سیر بیش از یک طعم دهنده غذا کاربرد دارد و مزایای بسیاری برای آن گزارش شده است.

این ماده غذایی دارای ترکیباتی است که فراوری شیر را تحریک می نمایند. افزودن سیر به سوپ، برنج و انواع خورشت ها موجب خوش طعم شدن و بهره مندی از مزایای آن می گردد.

6. تخم خشخاش

تخم خشخاش علاوه بر آرامش بخشی جسم و روان، موجب افزایش شیر مادر نیز می گردد. به همین دلیل افزودن مقدار اندکی تخم خشخاش به رژیم غذایی روزانه مادران شیرده توصیه می گردد.

می توانید تخم خشخاش را تفت دهید و به پوره ها و دسر ها به میزان اندک اضافه کنید.

7. شوید

از شوید برای طعم دادن به غذا ها و سالاد ها استفاده می گردد. اما این ماده غذایی برای تقویت شیر مادر نیز کاربرد دارد. مادران شیرده اغلب دچار اختلالات خواب، سر درد، کیست تخمدان و مسائل گوارشی می شوند. شوید که به عنوان یک ماده شیرافزا شناخته می گردد، به درمان بیماری های یاد شده، نیز یاری می نماید. به همین دلیل مادران شیرده می توانند شوید را به اسموتی، آبمیوه، سالاد، ماست، برنج و انواع غذا ها اضافه نمایند.

8. انیسون یا بادیان رومی

انیسون گیاهی از تیره جعفری است. استفاده از انیسون برای افزایش شیر مادر از زمان های قدیم رایج بوده است. مصرف انیسون موجب برطرف انسداد کانال های شیر و دیگر مسائل مرتبط با غدد شیری می گردد.

9. هویج

هویج سرشار از بتاکاروتن (ترکیبی که باعث افزایش شیر می گردد) است. مواد مغذی موجود در هویج در حفظ سلامت نوزادان بسیار موثر است. هویج را می توانید به انواع سوپ ها و سالاد ها اضافه کنید یا هر روز به شکل خام بخورید.

10. تخم شنبلیله

تخم شنبلیله برای طعم دادن به انواع غذا ها و سالاد ها استفاده می گردد. همچنین از زمان های قدیم به عنوان یک ماده غذایی برای تقویت شیر مادر نیز مورد استفاده قرار می گرفته است. بدین منظور می توانید تخم شنبلیله بخارپز شده را به همراه یک لیوان شیر بخورید یا آن را در مایع پنکیک بریزید و در وعده صبحانه مصرف کنید. تخم شنبلیله برای درمان یبوست پس از زایمان نیز مفید است.

11. اسفتاج و برگ چغندر

اسفناج و برگ چغندر سرشار از فولیک اسید، کلسیم و آهن هستند. این مواد مغذی برای سلامت مادران شیرده (که اغلب به کم خونی مبتلا هستند) بسیار ضروری اند. همچنین اسفناج و برگ چغندر دارای ترکیباتی هستند که به عنوان عوامل سم زدا اثر می نمایند و به مادران شیرده احساس طراوت و تازگی می بخشند که خود موجب افزایش شیر آن ها می گردد. بدین منظور می توانید این سبزیجات ارزشمند را به سوپ، آش و خورش هایتان اضافه کنید.

12. آب و آبمیوه

نوشیدن آب و آبمیوه در دوران شیردهی بسیار مهم است. مایعات مصرفی در این دوران، جایگزین آب از دست رفته در شیردهی می شوند و از کم آبی بدن جلوگیری می نمایند. نوشیدن آب و مایعات زیاد موجب می گردد که مادران در بلند مدت، شیر بیشتری فراوری نمایند. به مادران شیرده پیشنهاد می گردد پیش از هر نوبت شیردهی، یک لیوان آب یا آبمیوه بنوشند.

13. زردآلو

بدن زنان در دوره بارداری و پس از زایمان دچار تغییرات هورمونی می گردد. یکی از نتایج عدم تعادل هورمونی، کاهش فراوری شیر مادر است. خوردن برگه زردآلو به دلیل داشتن مواد مغذی فراوان، موجب متعادل شدن سطح هورمون های بدن می گردد. از سویی دیگر زردآلو دارای فیبر و کلسیم است که به فراوری شیر یاری می نمایند. بدین منظور می توانید برگه زردآلو و گردو را به اوتمیل صبحانه خود اضافه و به عنوان ماده غذایی برای تقویت شیر مادر مصرف کنید.

14. یونجه

در طب سنتی یونجه نیز یک ماده غذایی برای تقویت شیر مادر محسوب می گردد. یکی از خواص یونجه افزایش غدد شیری و در نتیجه افزایش فراوری شیر مادر است. یونجه و جوانه آن را می توانید در دوران بارداری و شیردهی بهره ببرید.

15. برنج قهوه ای

خوردن برنج قهوه ای نیز موجب افزایش شیر مادر می گردد. برنج قهوه ای موجب برقراری تعادل هورمونی، تقویت سیستم ایمنی و بهبود سلامت روانی مادران شیرده می گردد. همچنین برنج قهوه ای انرژی مورد احتیاج مادران پس از زایمان را فراهم می نماید. از سویی دیگر با افزایش اشتها، فرصت مصرف مواد مغذی را بیشتر را فراهم می نماید.

16. سیب زمینی شیرین

سیب زمینی شیرین سرشار از پتاسیم است. مادران شیرده اغلب از خستگی زیاد شکایت می نمایند. پتاسیم و منیزیم موجود در سیب زمینی شیرین موجب افزایش سطح انرژی و آرامش یافتن عضلات می گردد. برای بهره مند شدن از خواص بی نظیر سیب زمینی شیرین، آن را به پودینگ و اسموتی ها اضافه کنید.

17. بادام

بادام نیز یکی دیگر از مواد شیر افزاست. بادام سرشار از ویتامین E و چربی های غیر اشباع است که در برطرف خطوط و ترک های روی شکم (stretch marks) و دستیابی بدن به تعادل هورمونی، نقش مهمی دارد. برای اثر بخشی هر چه بیشتر، بادام ها را رنده یا خرد کنید و در یک لیوان شیر حل کنید و بنوشید.

18. مارچوبه

مصرف مارچوبه نیز موجب افزایش شیر مادر می گردد. مارچوبه سرشار از فیبر و ویتامین های A و K است که در فراوری شیر نقش اساسی دارند. برای بهره مندی از خواص مارچوبه؛ آن را خرد کنید و با شیر بجوشانید. مصرف مداوم این ماده غذایی برای تقویت شیر مادر و افزایش شیر موثر است.

19. خار مریم (Milk Thistle)

پژوهش ها نشان داده است که مصرف گیاه خار مریم موجب افزایش فراوری شیر مادر می گردد. خار مریم با پاکسازی سموم تجمع یافته در کبد مادران شیرده موجب آرامش و افزایش فراوری شیر می گردد.

20. کنجد سیاه

کنجد سیاه سرشار از کلسیم است و نقش موثری در افزایش شیر مادر دارد. یکی از روش های مصرف کنجد سیاه، ترکیب آن با شیر، بادام و شکر است. نوشیدن این ترکیب موجب افزایش شیر مادر می گردد. البته زیاده روی در مصرف آن توصیه نمی گردد.

21. جو

جو یکی دیگر از مواد غذایی شیر افزاست. از آنجایی که جو خاصیت ادرار آوری دارد، با تخلیه سموم از بدن، موجب بهبود شرایط سلامتی و کیفیت شیر مادر می گردد. بدین منظور جو را بپزید و آب آن را در طول روز بنوشید. همچنین می توانید جو پخته شده را با ادویه های مختلف طعم دار نموده و به غذا و سالاد اضافه کنید.

22. نخود

نخود سرشار از پروتئین، فیبر، ویتامین های خانواده B و کلسیم است. مصرف نخود در مادران شیرده در زمان کوتاهی موجب افزایش شیر می گردد. برای بهره مندی از خواص نخود، بهتر است از یک شب قبل آن را بخیسانید، سپس آن را بپزید و به سالاد مورد علاقه تان اضافه کنید.

مزایای تغذیه با شیر مادر برای مادر و کودک

شیر مادر منبع غذای طبیعی کودک تا انتها یکسالگی است. شیر مادر سرشار از ریز مغذی ها و آنتی بادی های مورد احتیاج کودک است و بچه هایی که از شیر مادر تغذیه می نمایند، احتمال ابتلا به آلرژی، یبوست، بیماری های پوستی، عفونت گوش، عفونت های روده ای، شکمی و تنفسی در آن ها کمتر است. همچنین نوزادی که از شیر مادر تغذیه می نماید، کمتر از دیگر نوزادان دچار پوسیدگی دندان، دیابت و مسائل وزن گیری می گردد.

مادری که به نوزاد خود شیر می دهد نیز از مزایای آن بهره مند می گردد:

  • شیردهی موجب برقراری یک پیوند عمیق میان مادر و کودک می گردد.
  • فرایند کاهش وزن مادر پس از زایمان را تسریع می نماید.
  • احتمال ابتلا به سرطان پستان، سرطان تخمدان، بیماری های قلبی و پوکی استخوان را کاهش می دهد.
  • آغاز دوباره پریود را به تاخیر می اندازد.

بیشتر بخوانید:

دلایل کاهش کمیت و کیفیت شیر مادر

علل زیر موجب کاهش کمیت و کیفیت شیر مادر می شوند:

  • تغییرات هورمونی در بدن
  • بیماری
  • استفاده از قرص های پیشگیری از بارداری
  • قفل نشدن دهان نوزاد روی پستان، هنگام خوردن شیر
  • سوء تغذیه مادر

ناکافی بودن شیر مادر موجب بروز مسائل جدی در سلامت و رشد کودک می گردد. بعضی از مادران به دلیل نداشتن شیرکافی، دست از شیردهی می کشند و به تغذیه با شیر خشک روی می آورند. اما آشنایی با روش های تقویت شیر مادر یاری می نماید تا بتوانید زمان بیشتری به نوزادتان شیر بدهید و سلامت جسم و جان او را تضمین کنید.

سخن آخر

رژیم غذایی در دوران شیردهی بر کیفیت و کمیت شیر مادر تاثیر مستقیم می گذارد. بسیاری از مادران پس از زایمان تمایل به کاهش سریع وزن و بازگشت به وزن پیش از بارداری خود دارند. حال آنکه کاهش وزن سریع موجب می گردد که شیر مادر کاهش یابد، ارزش غذایی خود را از دست بدهد و صدمات جدی به سلامت و رشد کودک، وارد کند. پیش از آغاز هر گونه رژیم در دوران شیردهی، حتما نظر پزشک را جویا شوید. در صورت تایید پزشک، آشنایی با رازهای موفقیت رژیم لاغری در دوران شیردهی به شما یاری می نماید که راحت تر به وزن مطلوب خود برسید.

شما چه تجربه ای از رژیم های غذایی خاص در دوران شیردهی دارید و از کدام ماده غذایی برای تقویت شیر مادر استفاده نموده اید؟ کدام دارو های گیاهی و قطره های شیر افزا را موثر می دانید؟ تجربیات و دیدگاه های خود را با ما و مادران همراه وبلاگ تاج در بخش نظرات و پرسش ها به اشتراک بگذارید.

برگرفته از: tinyqualityhomes

منبع: setare.com

به "22 ماده غذایی برای تقویت شیر مادر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "22 ماده غذایی برای تقویت شیر مادر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید