قلمه زدن کروتون و طریقه نگهداری آن در منزل
به گزارش وبلاگ تاج، قلمه زدن کروتون مهمترین روش تکثیر این گیاه است. گیاه کروتون، به نور معمولی، درجه حرارت 15 تا 27 درجه سانتی گراد، خاک همواره مرطوب، رطوبت هوای 70 تا 90 درصد و کود دهی ماهانه، نیاز دارد.
وبلاگ تاج | سرویس گیاهان و حیوانات - یکی از گیاهان آپارتمانی بسیار زیبا و پرطرفدار کروتون است. این گیاه بسیار حساس است و خشکی هوای منزل، حمل و نقل ناصحیح و تغییرات یک باره در شرایط زندگی گیاه، موجب ریزش برگهای آن و از بین رفتن این گل می گردد. در این بخش از وبلاگ تاج روش نگهداری و طریقه قلمه زدن کروتون را به شما آموزش میدهیم.
نحوه قلمه زدن کروتون
تکثیر کروتون به دو روش قلمه زدن و خواباندن هوایی صورت می گیرد. گیاه کروتون اغلب به صورت تک ساقه ای رشد می کند، بنابراین برای قلمه دریافت از گیاه، باید اجازه دهید تا گیاه به اندازه کافی عظیم گردد و جوانه های فرعی فراوری کند. برای تهیه قلمه می توان از شاخه های سبز (قلمه نرم) یا شاخه های چوبی (قلمه خشبی) استفاده کرد. مراحل قلمه زدن کروتون به توضیح زیر هست:
- یکی از شاخه های قوی و سالم گیاه را انتخاب و به طول 8 تا 15 سانتیمتر به صورت اریب و از طریق یک چاقو یا قیچی باغبانی تیز جدا کنید.
- برای ریشه زایی سریع تر و بهتر گیاه، انتهای قلمه ها را در پودر هورمون ریشه زایی فروکنید.
- گلدان کوچکی با دهانه 9 تا 11 سانتیمتر را انتخاب و داخل آن را با خاک قلمه یا کمپوست گلدانی و ماسه پرکنید.
- برگهای پایینی موجود بر روی قلمه را جدا کنید و تنها 2 تا 3 برگ بالایی را باقی بگذارید.
- قلمه های برگ دار را به طور مورب در بستر کاشت بکارید. توجه داشته باشید، آن را طوری در خاک بگذارید که برگ ها از خاک دور باشند.
- بهتر است، روی قلمه ها را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید تا شرایط گلخانه ای برای رشد گیاه فراهم گردد. بر روی پلاستیک را چند سوراخ ایجاد کنید تا تهویه هوا بهتر صورت گیرد.
- گلدان را به دمای 24 درجه سانتی گراد و نور مناسب انتقال دهید.
- توجه داشته باشید، در طول این مدت بستر کاشت همواره مرطوب نگه داشته گردد.
- بعد از گذشت 2 تا 3 ماه قلمه ها ریشه دار می شوند. برای تشخیص اینکه آیا گیاه ریشه داده است یا خیر، سه هفته بعد از کاشت قلمه، ساقه آن را گرفته و به آرامی بکشید. اگر ساقه کمی گیر کند نشان می دهد که ریشه داده است.
- از این زمان می توانید گیاه را به گلدان اصلی انتقال دهید. هر ساقه را در گلدان مجزایی بکارید و چند هفته دیگر صبر کنید تا ریشه های جدید و قوی بدهد.
- بهترین زمان قلمه زدن کروتون اواخر بهار تا اوایل تابستان است.
گیاه شناسی کروتون
گیاه کروتون، دارای 15 گونه مختلف از نوع درختچه های همواره سبز است. کروتون معمولی، کروتون گورخری، رشته ای و پنجه مرغی از گونه های این گیاه برای نگهداری در منزل هستند. بیشتر گونه های این گیاه، در گلدان تا ارتفاع 60 سانتی متر و گسترش آنها به 30 تا 40 سانتیمتر میرسد. جالب است بدانید، در خارج از گلدان و در طبیعت، ارتفاع این گیاه از 3 متر نیز تجاوز می کند. برگهای کروتون معمولاً مخلوطی از سبز، سفید ، زرد، قرمز، صورتی، سیاه و نارنجی و شکل برگ ها متنوع از خطی تا تخم مرغی است.
شرایط محیطی موردنیاز کروتون
شرایط محیطی برای نگهداری کروتون در محیط منزل به توضیح زیر است:
خاک: خاک مناسب برای قلمه زدن کروتون، ماسه و کمپوست گلدانی است، اما برای گیاه عظیم تر که ریشه دار شده است مخلوطی از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه شسته نرم مناسب است.
آبیاری: نیاز آبی گل کروتون بالا است و خاک گلدان همواره باید مرطوب و نه خیس باشد. در تابستان 2 تا 3 بار در هفته و در زمستان هر 4 روز یک بار آبیاری برای گیاه کافی است، همچنین توصیه می گردد در فصل زمستان آبیاری گیاه را با آب ولرم انجام دهید. جالب است بدانید در گلخانه های فراوری گل و گیاه، کروتون را همواره در بستر گرم قرار می دهند تا گیاه رشد بهتر و کامل تری داشته باشد.
نور: کروتون به نور کافی و قوی خورشید نیاز دارد. گفتنی است بعد از قلمه زدن کروتون تا دو سال گیاه را در مکان با نور کمتر و بعد از آن به محلی با نور زیاد انتقال دهید.
دما: درجه حرارت مناسب برای گیاه کروتون دمای بین 15 تا 27 درجه سانتی گراد است. البته گفتنی است گیاه در 20 درجه سانتی گراد بهترین رشد را خواهد داشت.
مه پاشی: گیاه کروتون به رطوبت هوای بالا نیاز دارد، بنابراین در تابستان به طور روزانه و در زمستان هفته ای یک بار برگهای گیاه را با اسپری مه پاشی کنید. همچنین توجه داشته باشید، در آفتاب مستقیم، مه پاشی انجام ندهید زیرا باعث ایجاد لکه های قهوه ای و سوخته روی برگهای گیاه می گردد.
کوددهی: برای رشد بهتر گیاه کروتون گیاه را با کودهای مایع که در آب آبیاری حل کرده اید، هر دو هفته یک بار تغذیه کنید.
تمیز نمودن برگ ها: توصیه می گردد، برگهای گیاه را هر هفته با پارچه یا اسفنج مرطوب تمیز نمایید، دقت کنید، مواد براق کننده شیمیایی روزنه ها را مسدود می کند، بنابراین از آن ها استفاده نکنید.
در پایان توصیه می گردد برای نگهداری کروتون مطمئن باشید که گلدان موردنظرتان، دارای زهکش مناسب باشد چراکه حالت غرقابی بستر کاشت به گیاه آسیب جدی وارد می کند. همچنین این گیاه به رطوبت زیاد محیط نیاز دارد و در منازل، در نواحی خشک که رطوبت به اندازه کافی وجود ندارد، برگ ها آغاز به ریزش کرده و به مرور گیاه از بین می رود.
منابع: سایت جامع گل و گیاه، نارگیل، بوستان
منبع: setare.com