کتاب حکمرانی هیات امنایی در دانشگاه ها منتشر شد
به گزارش وبلاگ تاج ، جلد دوم کتاب حقوق آموزش عالی با اسم حکمرانی هیات امنایی دردانشگاه ها تالیف غلامرضا ذاکر صالحی از سوی موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی منتشر شد.
ذاکر صالحی در پیشگفتار این اثر آوره است: جلد نخست مجموعه حقوق آموزش عالی درسال 1396 باهدف تبیین مفاهیم اصلی این شاخه از دانش حقوق و مسائل آن در ایران به وسیله موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی منتشر شد. درآن کتاب موضوعاتی چون حق بر آموزش و امکان تعمیم آن به آموزش عالی، ابعاد حق برآموزش عالی، چگونگی آن در اسناد بین المللی وقوانین اساسی کشورها، گونه شناسی قوانین آموزش عالی درایران، طبقه بندی مسائل حقوق آموزش عالی در ایران، موضوع استقلال دانشگاهی ازمنظرحقوقی، مبحث حقوق مالکیت های فکری دانشگاهی و... موردبررسی وتحلیل قرارگرفت. جلد دوم این مجموعه که هم اکنون پیش روی شماست به حکمرانی هیات امنایی و نحوه تعامل دولت و هیات امنا و شیوه های نظارت وگزارشدهی اختصاص دارد.
او در ادامه بیان می نماید: اکنون بیش از 600 نفر از اندیشمندان و مدیران کشور با تخصص های مختلف درهیات های امنای دانشگاهی عضو هستند. این تعداد بجز دانشگاه ها و موسسات غیر دولتی مانند دانشگاه آزاد اسلامی است. بنا به توصیه رئیس سابق مرکز هیات های امنا و ممیزه مرکزی این کتاب برای مطالعه این جمع نخبه منتشر می گردد و این اثر برای آنها مانند یک کتاب راهنما و هندبوک عمل خواهد نمود. این اعضا مشتاق مطالعه تجارب عینی کشورهای دارای نظام های آموزش عالی پیشرفته هستند. بدین منظور کوشش شد تمام جزییات و ابتکارات حقوقی و مدیریتی مندرج در گزارشات و مقالات خارجی دراین کتاب منتشر گردد تا نیازی به مراجعه مکرر به این متون نباشد. مطالعات هوگان، جونز و شاناهان، لومباردی، یوشر، انجمن هیات های امنای دانشگاه ها و کالج ها، به نحو خوبی بازتاب داده شد. مطالعه میدانی و عمیق موسسه برنامه ریزی آموزشی یونسکو(IIIE) هم به علت فراگیر بودن در سراسرآسیا اهمیت داشته و حدود 70 درصد محتوای آن منعکس شد. مقاله ارزشمند پرووت و استرمن در خصوص حکمرانی دانشگاه: استقلال، ساختارها و فراگیری دیدگاه جامعی از کل اروپا به دست می داد و برای خواننده ایرانی اهمیت داشت. لذا معرفی نسبتا کاملی ازاین پژوهش بین المللی و یافته های آن صورت گرفت. خوانندگان درفصل هشتم با ساختارحکمرانی ده ها دانشگاه در گوشه و کنارجهان(در سه قاره امریکا، اروپا، آسیا) آشنا می شوند. در پایان یافته های میدانی مصاحبه با 34 نفراز اعضای هیات های امنا و خبرگان آموزش عالی ایران آمده است که حاوی نکات وایده های بدیعی برای ارتقای نقش و صندلی این نهاد و تنظیم بهتر مناسبات آن با دولت است. در بخش ضمیمه هم چارچوب قانونی هیات امنا در سه دانشگاه برای بهره مندی سیاست گذاران و قانون پژوهان درج شده است.
کتاب در ده فصل به پرسش هایی که در ادامه آمده است پاسخ می دهد؛
1-در سایر کشورها هیات امنا چه کارکردها و وظایفی برعهده دارد؟
2-ساختار وترکیب اعضای هیات امنا درسایرکشورها چگونه است؟
3-زمینه و بافتارآموزش عالی درکشورهای مورد مطالعه چیست؟
4-وضع موجود و مطلوب مسئولیت متقابل دولت و هیات امنا دانشگاهی چگونه است؟ چه ابهامات و کاستی هایی وجود دارد؟
5-وضع موجود و مطلوب نظارت هیات امنا دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی بر فعالیت موسسه خود چگونه است؟ چه ابهامات و کاستی هایی وجود دارد؟
6-وضع موجود ومطلوب ارزیابی نهاد هیات امنا به اسم مرجع مقررات گذار چگونه است؟
جلد دوم کتاب حقوق آموزش عالی با اسم حکمرانی هیات امنایی دردانشگاه ها تالیف غلامرضا ذاکر صالحی در 526 صفحه، شمارگان 500 نسخه و به قیمت 125 هزارتومان از سوی موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی منتشر شد.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران