صبر چیست؟ تعریف انواع و مراتب صبر

به گزارش وبلاگ تاج، صبر یکی از مکارم اخلاقی است که انسان را وادار به انجام کاری می نماید که عقل و شرع دستور می دهند و در مقابل از انجام کاری که عقل و شرع نهی نموده بازمی دارد.

صبر چیست؟ تعریف انواع و مراتب صبر

صبر کردن یکی از کارهایی است که انجام دادنش صبر ایوب می خواهد! آیا می دانید صبر چیست؟ چند نوع صبر داریم؟ بالاترین مرتبه صبر کدام است و یا اصلاً صبر چه فایده ای دارد؟ با وبلاگ تاج باشید تا پاسخ این سؤال ها را با هم بخوانیم.

معنای لغوی صبر

صبر در زبان عربی به معنی حبس کردن و در تنگنا قرار دادن است و برخی آن را به معنی حبس کردن نفس از بیان بی تابی و بی قراری معنی نموده اند.

تعریف صبر

صبر در فرهنگ اخلاقی عبارت است از وانمود کردن نفس به آنچه که عقل و شرع اقتضا می نماید و باز داشتن نفس از چیزی که عقل و شرع نهی می نماید. در تعریف دیگری از صبر به اسم حفظ نفس از اضطراب، اعتراض و شکایت یاد شده است.

تقسیم بندی صبر

به طور کلی صبر را در دو شاخه تقسیم می کنند:

صبر بدنی: صبر در برابر مشقت هایی که به بدن و جسم انسان وارد می گردد. این صبر یا با عمل محقق می گردد (انجام عبادات سخت) یا با تحمل و استقامت (در برابر بیماری ها) مانند صبر حضرت ایوب که مصداق شاخص صبر جمیل است:

وَاذْکُرْ عَبْدَنا أَیُّوبَ إِذْ نادی رَبَّهُ أَنِّی مَسَّنِیَ الشَّیْطانُ بِنُصْبٍ وَ عَذابٍ … إِنَّا وَجَدْنَاهُ صَابِرًا (آیات 41 و 44 سوره ص)

و به خاطر بیاور بنده ما ایوب را، هنگامی که پروردگارش را خواند (و گفت: پروردگارا!) شیطان مرا به رنج و عذاب افکنده است … ما ایوب را صبور یافتیم.

صبر نفسی: صبر در برابر شهوات نفسانی:

فَأَمَّا مَنْ طَغی وَ آثَرَ الْحَیاةَ الدُّنْیا… وَ أَمَّا مَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ وَ نَهَی النَّفْسَ عَنِ الْهَوی… (آیات 37 و 40 سوره نازعات)

اما آن کسی که طغیان نموده و زندگی جهان را مقدم داشته … و آن کس که از مقام پروردگارش ترسان باشد و نفس را از هوی بازدارد…

انواع صبر

صبر از نظر مفهوم به دو معناست:

  • ایجاد هر نوع محدودیت در برابر دافعه ها و جاذبه های نفسانی
  • منع کردن نفس از بروز بی تابی و عدم رضایت در برابر سختی ها

صبر از نظر موضوع به این روش دسته بندی می گردد:

  • صبر در برابر مکروهات: صبر در برابر سختی ها و مصائب و جلوگیری از اضطراب و پریشانی و حفظ سعه صدر در برابر آن ها.
  • صبر در انجام عبادات
  • شجاعت: صبر در برابر دشواری های میدان جنگ
  • حلم و کظم غیظ: صبر در برابر سرکشی و طغیان خشم و غضب
  • عفت: صبر در برابر شهوات و غریزه جنسی
  • زهد: صبر در برابر غریزه زیاده خواهی و جهانطلبی
  • رازداری: صبر در برابر افشای اسرار
  • روزه: صبر در برابر خوردن و آشامیدن

صبر از نظر حکم تکلیفی به 5 دسته تقسیم می گردد:

  1. صبر واجب: در برابر شهوات و کارهای حرام
  2. صبر مستحب: صبر در برابر دشواری های انجام مستحبات
  3. صبر حرام: صبر در برابر آزار و اذیت ها
  4. صبر مکروه: صبر در برابر روزه گرفتن در روز عاشورا
  5. صبر مباح: هر صبری غیر از موارد بالا

درجات صبر

بر اساس روایتی از حضرت محمد (ص) صبر دارای سه مرتبه است:

1. صبر در برابر مصیبت: وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرین الَّذینَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصیبَةٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُون (آیات 155 و 156 سوره بقره)

قطعاً همه شما را با چیزی از ترس، گرسنگی و کاهش در مال ها و جان ها و میوه ها آزمایش می کنیم و بشارت ده به استقامت کنندگان! آن ها که هرگاه مصیبتی به ایشان می رسد، می گویند: ما از آنِ خداییم و به سوی او بازمی گردیم!

2. صبر در برابر اطاعت: رَبُّ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ ما بَیْنَهُما فَاعْبُدْهُ وَاصْطَبِرْ لِعِبادَتِه (آیه 65 سوره مریم)

همان پروردگار آسمان ها و زمین و آنچه میان آن دو قرار گرفته است! او را پرستش کن و در راه عبادتش صبور باش.

3. صبر در برابر معصیت: بالاترین مرتبه صبر است و از آن به صبر در برابر نعمت هم یاد نموده اند؛ به این معنا که وجود نعمت موجب غفلت و معصیت فرد نگردد:

وَ لَئِنْ أَذَقْناهُ نَعْماءَ بَعْدَ ضَرَّاءَ مَسَّتْهُ لَیَقُولَنَّ ذَهَبَ السَّیِّئاتُ عَنِّی إِنَّهُ لَفَرِحٌ فَخُورٌ إِلاَّ الَّذینَ صَبَرُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحات (آیات 10 و 11 سوره هود)

و اگر بعد از شدت و رنجی که به او رسیده، نعمت هایی به او بچشانیم، می گوید: مسائل از من رفع شد و دیگر باز نخواهد گشت و غرق شادی و غفلت و فخرفروشی می گردد… مگر آن ها که (در سایه ایمان راستین) صبر و استقامت ورزیدند و کارهای شایسته انجام دادند.

فواید صبر

صبر آثار و فواید فراوانی بر جهان و آخرت افراد دارد. برخی از علمای اخلاق صبر را دروازه ورود به مقام رضایت از مقدرات الهی و مقام رضا را دروازه رسیدن به وادی محبت پروردگار می دانند. امام علی (ع) درباره عزت و ذلت می فرماید: چون خدا دید چگونه در راه دوستی او بر آزار صبوریی اند و چه سان از بیم او ناخوشایندی را تحمل می کنند، از تنگناهای بلا، گشایشی برایشان پدید آورد و از پسِ خواری، ارجمندشان فرمود و آرامش را جایگزین بیم کرد. پس پادشاهانِ حکمران شدند و پیشوایان با فر و شأن و کرامتِ خدا در حق آنان تا بدان جا رسید که دیده آرزو نهایت آن را ندید.

گروه مذهبی وبلاگ تاج

منبع: setare.com

به "صبر چیست؟ تعریف انواع و مراتب صبر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صبر چیست؟ تعریف انواع و مراتب صبر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید