10 خاصیت درمانی زردچوبه برای سلامتی

به گزارش وبلاگ تاج، زردچوبه ادویه ای است که تقریبا در همه غذاهای ایرانی پیدا می گردد. خواص زردچوبه برای سلامتی بی شمار است و مطالعات مختلف از تأثیر مثبت آن بر سلامت مغز و بدن حکایت دارند. با این مطلب همراه باشید تا با خواص زردچوبه برای سلامتی آشنا شوید.

10 خاصیت درمانی زردچوبه برای سلامتی

1. داشتن ترکیبات زیست فعال با خواص درمانی بالا

هزاران سال است که زردچوبه به عنوان ادویه و گیاهی دارویی در هندوستان مصرف می گردد اما علم به تازگی خواص درمانی این گیاه را شناسایی نموده است. بیشتر خواص زردچوبه به خاطر وجود ترکیباتی به نام کورکومینویدها و در صدر آنها کورکومین است. کورکومین جزء فعال موجود در زردچوبه و یک آنتی اکسیدان و ضدالتهاب قوی است.

البته میزان کورکومین موجود در زردچوبه کم است و تنها 3٪ از وزن زردچوبه را به خود اختصاص می دهد. در بیشتر مطالعات انجام گرفته بر روی زردچوبه، از مکمل کورکومین به میزان یک گرم در روز استفاده شده است.

دریافت این میزان کورکومین با مصرف عادی زردچوبه بسیار سخت است، بنابراین برای بهره مندی از تمام خواص زردچوبه می توان از مکمل های آن نیز استفاده کرد که محتوی میزان بالایی کورکومین هستند.

متأسفانه جذب زردچوبه به وسیله جریان خون بسیار ضعیف است. برای بهره گیری هرچه بیشتر از خواص زردچوبه و افزایش جذب آن، بهتر است آن را با فلفل سیاه مصرف کنید. فلفل سیاه محتوی پیپرین است و می تواند جذب زردچوبه را تا 2000٪ افزایش بدهد.

2. خاصیت ضدالتهابییکی از خواص زردچوبه این است که در بدن با مهاجمان خارجی مبارزه می نماید و در ترمیم بسیاری از آسیب ها نقش مؤثری دارد. بدون التهابات، بسیاری از عوامل بیماری زا مانند باکتری ها به راحتی بر ما چیره می شوند و ما را می کُشند. التهابات کوتاه مدت مفید هستند، ولی التهابات بلندمدت و التهابات نابه جا علیه بافت های خودی، می توانند مسائلی جدی به وجود بیاورند.

التهابات مزمن منجر به بروز بیماری های خطرناکی از جمله بیماری های قلبی، سرطان، نشانگان سوخت وسازی (سندروم متابولیک)، آلزایمر و بیماری های دژنراتیو (تباهی) می شوند. هر ماده ای که با التهابات مبارزه کند، می تواند در پیشگیری از این بیماری ها مؤثر باشد. زردچوبه یکی از موادی است که در درمان التهاب بسیار مؤثر است و از این لحاظ با بسیاری از داروهای ضدالتهاب برابری می نماید.

زردچوبه در سطح مولکولی با التهابات مبارزه می نماید. مولکول NF-kB می تواند با رفتن به داخل سلول، ژن های مسئول التهابات را فعال کند و نقش مهمی در بروز بسیاری از بیماری های مزمن داشته باشد. کورکومین می تواند مانع از این فعالیت مولکول NF-kB گردد. چون مبحث التهابات بسیار پیچیده است، وارد جزئیات بیشتر نمی شویم.

در برخی مطالعات، قدرت کورکومین با داروهای ضدالتهابِ شناخته شده ای که در بازار وجود دارند، برابری می کرد ولی عوارض جانبی این داروها را نداشت.

3. قدرت بالای آنتی اکسیدانیرادیکال های آزاد می توانند در بروز آسیب های اکسیداتیو مؤثر باشند. رادیکال آزاد به اتم، مولکول یا یونی گفته می گردد که الکترون جفت نشده داشته باشد. رادیکال های آزاد تمایل زیادی به واکنش با اجزای آلی مانند پروتئین، اسیدهای چرب و DNA دارند. بیماری های قلبی، سرطان، آسیب های مغزی، مسائل عضلانی و در کل تضعیف سیستم دفاعی بدن حاصل فعالیت رادیکال های آزاد است.

آنتی اکسیدان ها به خاطر دفاع از بدن در مقابل آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد، اهمیت چشمگیری دارند. کورکومین به واسطه ساختار شیمیایی خود می تواند رادیکال های آزاد را در بدن خنثی کند. علاوه بر این، کورکومین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی را در بدن افزایش می دهد بنابراین کورکومین به دو روش با رادیکال های آزاد مبارزه می نماید:

مقابله ی مستقیم با آنها؛

تحریک مکانیسم های آنتی اکسیدانی بدن.

4. افزایش سلامت مغزدر گذشته تصور می شد که نورون ها در دوران بزرگسالی توانایی تقسیم و تکثیر شدن ندارند، اما امروزه می دانیم این گونه نیست. نورون ها می توانند در برخی از نقاط مغز، اتصالات جدیدی به وجود بیاورند و با تکثیر، تعدادشان افزایش یابد. یکی از عوامل محرک تکثیر نورون ها، نوعی هورمون رشد به نام فاکتور نورون زایی مشتق شده از مغز (BDNF) است.

بسیاری از اختلالات مغز مانند افسردگی و آلزایمر، ناشی از کاهش میزان BDNF است. کورکومین می تواند میزان BDNF را در مغز افزایش بدهد و درنتیجه بسیاری از بیماری های مغزی و اختلالات ناشی از افزایش سن را متوقف کند یا به تأخیر بیندازد. بعلاوه این امکان وجود دارد که کورکومین با افزایش BDNF بتواند موجب تقویت حافظه و باهوش تر شدن تان گردد. البته تأیید قطعی این موضوع نیازمند انجام آزمایش هایی بر روی انسان است.

5. کاهش بیماری های قلبیبیماری های قلبی بزرگ ترین قاتلان در دنیا هستند. دهه هاست که پژوهشگران به تحقیق بر روی این قاتلان پرداخته اند و در این مدت به پیشرفت های چشمگیری دست یافته اند. بیماری های قلبی بسیار پیچیده اند و عوامل متعددی در بروز آنها مؤثر است. به نظر می رسد کورکومین موجود در زردچوبه بتواند بیماری های قلبی را چند قدمی از شما دور کند. خاصیت کورکومین برای قلب، به خاطر بهبود عملکرد لایه درون رگی (اندوتلیوم) است. لایه درون رگی، لایه نازکی از سلول هاست که سطح داخلی رگ های خونی و لنفاوی را می پوشاند. اختلال عملکرد لایه درون رگی و عدم توانایی آن در تنظیم فشار خون و لخته شدن خون، از دلایل اصلی بروز بیماری های قلبی است.

مطالعات مختلفی تأثیرات مثبت زردچوبه را بر عملکرد لایه درون رگی نشان می دهند. به عنوان مثال در یک مطالعه تأثیر مثبت کورکومین به میزان ورزش و در مطالعه دیگری به میزان داروی آتورواستاتین (داروی کاهنده چربی خون) تخمین زده شد.

همان طور که پیش تر گفتیم، کورکومین موجب کاهش التهابات و اکسیداسیون می گردد که این امر نیز به نوبه خود خطر بروز بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

در مطالعه ای، بر روی 121 بیماری که تحت عمل جراحی کنارگذر سرخرگ تاجی قرار گرفته بودند، پژوهش هایی انجام شد. به یک دسته از آنها از چند روز قبل تا چند روز پس از عمل، پلاسیبو (دارونما) و به دسته دیگر روزانه 4 گرم کورکومین داده شد. خطر حمله قلبی در گروهی که کورکومین مصرف نموده بودند 65٪ کاهش یافت.

6. پیشگیری از سرطان و احتمالا درمان آنبا اینکه انواع مختلفی از سرطان وجود دارد، ولی میان آنها تشابهاتی وجود دارد. مصرف زردچوبه می تواند بر روی برخی از سرطان ها تأثیر بگذارد. محققان معتقدند کورکومین در درمان سرطان مؤثر است. کورکومین می تواند در مقیاس سلولی بر رشد و توسعه سرطان تأثیر بگذارد. مطالعات نشان می دهند که کورکومین می تواند در کاهش رگ زایی (فرایندی که مبنای تغییر شکل تومورها از حالت خفته به بدخیم است)، متاستاز (توسعه و مهاجرت سلول های سرطانی از یک بافت به بافت های دیگر) و نابودی سلول های سرطانی مؤثر باشد.

مطالعات آزمایشگاهی انجام شده بر روی حیوانات نشان می دهد که کورکومین می تواند رشد سلول های سرطانی را کاهش بدهد و مانع از رشد تومورها گردد.

با اینکه مصرف میزان زیاد کورکومین (به همراه ماده ای برای افزایش جذب مانند فلفل سیاه) برای درمان سرطان انسان ها به درستی مورد آزمایش قرار نگرفته است، ولی برخی شواهد نشان می دهند که مصرف کورکومین می تواند از بروز برخی سرطان ها به خصوص سرطان های دستگاه گوارشی (مانند سرطان روده بزرگ) در مراحل اولیه پیشگیری کند. نتیجه مطالعه ای در این زمینه، نشان از تأثیر کورکومین در کاهش ضایعات روده بزرگ دارد.

شاید روزی از کورکومین به طور گسترده ای برای درمان سرطان استفاده گردد. در حال حاضر نمی توان در این زمینه با قاطعیت اظهارنظر کرد ولی نتایج مطالعات بسیار دلگرم کننده است.

7. پیشگیری از آلزایمر و درمان آنبیماری های نورودژنراتیو به بیماری هایی گفته می گردد که به صورت پیش فراینده موجب اختلال در عملکرد سلول های عصبی می شوند و با افزایش سن، بیشتر شیوع می یابند. آلزایمر عامل اصلی بروز زوال عقل و شایع ترین بیماری نورودژنراتیو است. متأسفانه بیماری آلزایمر هنوز درمان قطعی ندارد بنابراین پیشگیری از آن اهمیت مضاعفی پیدا می نماید. کورکومین توانایی عبور از سد خونی مغزی را داراست و می تواند تأثیرات مثبتی در مغز بر جای بگذارد.

التهابات و آسیب های اکسیداتیو نیز در بروز بیماری آلزایمر مؤثرند. همان طور که اشاره کردیم، کورکومین بر هردوی این عوامل تأثیر می گذارد و درنتیجه از بروز آلزایمر جلوگیری می نماید.

تشکیل نوعی پروتئین پیچیده به نام پلاک های آمیلوئیدی نقش مهمی در بروز آلزایمر دارد. براساس تحقیقات انجام گرفته، کورکومین موجود در زردچوبه می تواند این پلاک ها را از بین ببرد. با این وجود، تأثیرات کورکومین بر آلزایمر نیازمند مطالعات بیشتری است.

8. درمان التهاب مفصلی (آرتریت)امروزه آرتریت به یک مشکل عمده در دنیای مدرن تبدیل شده است. انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد اما بیشتر آنها با ورم مفاصل همراه هستند. کورکومین با خواص ضدالتهابی اش می تواند به بهبود آرتریت یاری کند.

در مطالعه ای بر روی بیماران مبتلا به رماتیسم مفصلی، تأثیر کورکومین حتی از داروهای ضدالتهاب نیز بیشتر بود. بسیاری از مطالعات دیگر نیز از تأثیرات مثبت کورکومین بر کاهش علائم ورم مفصل حکایت دارند.

9. خاصیت ضدافسردگیدرمان افسردگی از جمله خواص زردچوبه و کورکومین محسوب می گردد. در مطالعه ای، 60 بیمار به سه گروه تقسیم شدند. به یک گروه از بیماران داروی فلوکستین (یک داروی ضدافسردگی) و به گروه دیگر روزانه یک گرم کورکومین داده شد، گروه سوم نیز با فلوکستین و کورکومین به طور همزمان تحت مداوا قرار گرفتند. بعد از شش هفته گروه هایی که فقط کورکومین یا فلوکستین مصرف نموده بودند، تا حدی بهبود پیدا کردند. گروهی که به طور همزمان با فلوکستین و کورکومین تحت مداوا قرار گرفتند نیز بیشترین بهبودی را نشان می دادند. براساس این مطالعه، تأثیر ضدافسردگی کورکومین به میزان ی داروهای ضدافسردگی ارزیابی شد.

بعلاوه افسردگی می تواند ناشی از کاهش سطح فاکتور نورون زایی مشتق شده از مغز (BDNF) و کوچک شدن اسبک مغز (هیپوکمپوس) باشد. هیپوکمپوس بخشی از مغز است که مسئول یادگیری و حافظه است. کورکومین با افزایش سطح BDNF می تواند در درمان افسردگی مؤثر باشد.

بعلاوه شواهدی وجود دارد که نشان می دهد کورکومین می تواند پیغام رسان های مغزی مانند دوپامین و سروتونین را افزایش بدهد.

10. به تأخیر انداختن پیری و بیماری های مرتبط با افزایش سنیکی دیگر از خواص زردچوبه این است که پیری را به تعویق می اندازد. اگر کورکومین بتواند از بیماری های قلبی، آلزایمر و سرطان پیشگیری کند، پس در افزایش طول عمر مؤثر است. اکسیداسیون و التهابات موجب تسریع فرایند پیری می شوند و کورکومین با خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی اش می تواند این فرایند را به تأخیر بیندازد.

منبع: سایت چطور

منبع: راسخون

به "10 خاصیت درمانی زردچوبه برای سلامتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 خاصیت درمانی زردچوبه برای سلامتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید