شرکت های فناوری بورس ایران را در دست می گیرند
به گزارش وبلاگ تاج، ورود استارتاپ ها به بورس جزو اخبار مهم این روزهای اکوسیستم استارتاپی ایران است و به نظر می رسد که تا سرانجام تابستان حداقل یکی دو مورد از این شرکت ها توسط تابلوهای فرابورس وارد بازار سرمایه شوند. با این وجود به نظر می رسد که سرمایه گذاری روی استارتاپ ها جنس متفاوتی از سایر شرکت های حاضر در بورس مانند شرکت های پتروشیمی، نفتی و غیره دارد. با این همه عده زیادی اعتقاد دارند که تا چند سال آینده، استارتاپ ها به صدر جدول های بورس خواهند رسید.
یکی از همین افراد، محمد قاسمی مدیرعامل شرکت توسعه فناوری سوشیانت است که شریک تجاری کارگزاری فارابی است. این فعال بازار سرمایه در مصاحبه با دیجیاتو می گوید آمازون و توییتر و بسیاری از شرکت های حوزه فناوری در جهان بسیار دیر به سوددهی رسیدند و اساسا فرهنگ شرکت های تکنولوژی-محور توجه چندانی به سود لحظه ای ندارد و به پیشروی و توسعه فکر می نماید: فلسفه شرکت های فناورانه با فلسفه شرکت های فولادی و سیمانی و امثالهم کاملا متفاوت است و دائما در حال رشد است. استارتاپ هایی که هم اکنون نیز قصد ورود به بورس را دارند، بسیار عظیم هستند و از ابعاد استارتاپ تقریبا خارج شدند و می توانند راه را برای دیگر بازیگران اکوسیستم باز کند و به آن ها انگیزه ای بدهد تا بدانند مرحله نهایی رشدشان ورود به بازار سرمایه است.
قاسمی همچنین می گوید که ورود به بورس می تواند به برندینگ استارتاپ ها یاری بسیار زیادی کند: ورود به بورس بهترین مارکتینگ برای شرکت ها است، چرا که عرضه اولیه هر مجموعه در بورس مساوی با شناخته شدن آن ها توسط حداقل سه چهار میلیون کاربر است. همچنین اعتبار این برندها نزد شرکت ها و مشتریان به شدت افزایش پیدا خواهد نمود.
مدیرعامل سوشیانت در پاسخ به این سوال که سوددهی در استارتاپ ها برای سرمایه گذاران بورسی آن ها چگونه خواهد بود، می گوید: قطعا سیستم مانند سوددهی یک شرکت پتروشیمی نخواهد بود، اما ابعاد بسیار عظیمی در دراز مدت خواهد داشت. رشدی که این مجموعه ها در یکی دو سال می نمایند گاه می تواند به 600 تا 700 درصد برسد که در هیچ صنعتی این موضوع به چشم نمی خورد. البته بعضی از استارتاپ ها نیز ریسک شکست بالایی دارند، ولی گزینه های فعلی که قصد ورود به بورس را دارند جزو این احتمالات شکست نیستند.
به باور قاسمی بورس ایران تا دو سال آینده و با ورود شرکت های استارتاپی و فعالان حوزه فناوری، دستخوش تغییرات مهمی خواهد شد. او معتقد است که تا سه سال آینده 30 درصد از 10 ارزش برتر بورسی ایران متعلق به استارتاپ ها خواهد بود: این ترند در آمار جهانی 50 درصد و بیشتر است، اما در ایران با توجه به شرایط خاص، گمان می کنم که به 30 درصد برسد.
لازم به ذکر است بر اساس آخرین آماری که از سوی استارتاپ های مختلف و فرابورس منتشر شده، شرکت هایی نظیر دیجی کالا، اسنپ، تپسی، کافه بازار، صبا ایده و شیپور قصد ورود به فرابورس را دارند و آن طور که شنیده شده، بعضی از اسامی این مجموعه ها تا سرانجام تابستان جاری وارد تابلوی فرابورس خواهد شد.
ورود یک کسب وکار به بازار سرمایه یا به عبارت دیگر عرضه سهام شان در بورس، پدیده ای است که چند سال است بعضی استارتاپ ها به دنبال محقق شدن آن هستند. در بازار سرمایه ایران که در روزهای اخیر نیز با رشد بسیار ناگهانی روبرو شده، عمدتا شرکت های تولیدی و صنعتی حضور دارند و ورود این استارتاپ ها می تواند به این موضوع تنوع بخشیده و قدرت انتخاب سرمایه گذاران را نیز بیشتر سازد. کارشناسان بر این باورند که با کمبود سرمایه گذار جسور، استارتاپ های بالغ یافته برای رشد آینده خود احتیاج دارد که منابع اقتصادی خود را به وسیله بورس تامین نمایند و این موضوع می تواند به یک مساله برد-برد، چه برای آن ها و چه بازار بورس کشور پدید بیاورد.
منبع : دیجیاتو
منبع: آی تابناک